Tuesday, January 04, 2005

Tsunami: Apa Yang Tak Kena?

Selepas lebih seminggu tragedi ombak besar Tsunami yang melanda Utara Semenanjung Malaysia, seluruh rakyat Malaysia yang terdiri daripada pelbagai bangsa dan dari latar belakang yang berbeza telah menggembeling tenaga untuk menyalurkan bantuan kepada mangsa-mangsa yang terlibat. Pelbagai pihak telah menubuhkan tabung dan menyalurkan bantuan dalam bentuk wang ringgit dan juga pelbagai barangan untuk diagih-agihkan kepada mangsa yang terlibat. Namun naluri kecil C-bOk rasa ada yang tak kena dengan cara kita menangani masalah ini, antaranya:


  • Selepas lebih seminggu, ada mangsa-mangsa ini yang masih tidur di bawah khemah buatan sendiri yang daif dan dengan hanya beralaskan tikar mengkuang ataupun kertas suratkhabar, sedangkan pelbagai pihak telah menyalurkan bantuan seperti khemah, tilam dan tikar yang lebih selesa untuk mangsa-mangsa yang terlibat;
  • Wang derma yang dikutip masih belum disalurkan sepenuhnya sedangkan berjuta telah dikutip di seluruh negara. Jumlah yang telah disalurkan adalah terlalu sedikit untuk membolehkan mangsa yang terlibat memulakan hidup baru. Cadangan seorang penderma baru-baru ini supaya setiap keluarga diberikan di antara RM15,000 hingga ke RM20,000 adalah jumlah yang lebih praktikal untuk setiap mangsa in memulakan hidup baru. Setidak-tidaknya mereka boleh membeli keperluan asas untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan untuk menampung kehidupan sehingga keadaan pulih seperti sedia kala.

Semua aktiviti nampaknya masih diperingkat penyelarasan. Lebih banyak aktiviti yang berbentuk 'public relation' daripada aktiviti kongkrit yang lebih objektif untuk menentukan masa depan dan hala tuju mangsa yang terlibat.

No comments: