Monday, January 03, 2011

Drama Di Selangor Semakin Hangat

Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid mengumumkan untuk memanggil sidang khas tergempar Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk meminda Perlembagaan Undang-Undang Tubuh Negeri bagi membolehkan Menteri Besar melantik Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK), Pegawai Kewangan Negeri dan Penasihat Undang-Undang Negeri.

Berdasarkan kepada amalan sekarang, kuasa untuk melantik ketiga-tiga jawatan kanan ini adalah di bawah bidang kuasa Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) selaras dengan konsep pengasingan kuasa di antara istana, politik dan pentadbiran.

Namun, Kerajaan Negeri Selangor di bawah kepimpinan Tan Sri Khalid mahukan kuasa melantik ketiga-tiga pegawai kanan ini dibuat melalui kuasa politik (MB).

Lantak kamu lah Tan Sri. Yang jelasnya dengan perkembangan terbaru ini bermakna tidak ada salahnya perlantikan yang dibuat oleh SPA sebelum ini. Ianya dilaksanakan mengikut Perlembagaan dan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor walaupun konon-kononnya mengikut cakap-cakap orang politik kerajaan Selangor telah berlaku perlanggaran perlembagaan, tidak ikut peraturan dan sebagainya lagi.

Sebenarnya yang berlaku ialah Menteri Besar dan kuncu-kuncunya tidak bersetuju dengan tokoh yang dilantik dan mahukan individu lain menjawat jawatan berkenaan. Dan untuk melangsungkan hasrat beliau, maka drama dilanjutkan dengan memanggil sidang DUN untuk meminda Perlembagaan Undang-Undang Tubuh Negeri (UUTN).

Masalahnya sekarang ialah sedarkah MB bahawa beliau tidak mempunyai majoriti dua per tiga yang diperlukan untuk meminda UUTN? C-bOk yakin beliau tahu. Jadi apakah strategi politik yang cuba di capai oleh Tan Sri Khalid? Tanpa SUK, operasi Kerajaan Negeri akan lumpuh. Lumpuhnya jentera pentadbiran Kerajaan bermakna akan membantutkan sistem penyampaian di negeri Selangor.

Adakah ini yang kita inginkan daripada Kerajaan ini?

No comments: