Friday, June 26, 2009

Wednesday, June 24, 2009

Swine Flu a.k.a. Selsema Babi

1. Swine Flu a.k.a Selsema Babi kini telah diistiharkan endemik, tahap tertinggi di dalam kategori ancaman kepada kesihatan;

2. Namun dalam masa yang sama, kita masih lagi melihat virus ini masuk ke dalam negara khususnya daripada Australia dan Amerika Syarikat;

3. Setakat hari ini, lebih 60 kes telah dilapurkan dan sebahagian besarnya adalah kes yang diimport;

4. Bukankah sudah sampai masanya kita mengistiharkan penggantungan sementara lawatan ke negara-negara tertentu seperti Australia yang menunjukkan penularan wabak selsema babi yang serious. Kita juga perlu menggantung sementara penerbangan dari negara ini sehingga wabak ini terkawal di negara mereka. Eksport wabak ini dari Melbourne khususnya begitu ketara;

5. Dalam membuat keputusan ini, Kerajaan kita perlu mengenepikan sebarang pertimbangan terhadap ekonomi semata-mata. Kita perlu korbankan sementara pertimbangan ekonomi/dagang untuk memastikan negara kita selamat daripada penularan wabak ini;

6. Kerajaan dan parti-parti politik lain juga perlu bergabung untuk menangani masalah ini. Kempen kesedaran kepada masyarakat perlu menyeluruh. Mungkin parti-parti yang selalu buat sembahyang hajat serta vigil kerana kuasa, boleh mempertimbangkan untuk mengadakan sembahyang hajat serta visil untuk keselamatan negara daripada serangan wabak ini pula;

7. Sekolah juga wajar ditutup selama seminggu, khususnya di Lembah Kelang untuk mengelakkan penularan di kalangan pelajar kita. Jumlah hari yang ditutup boleh diganti kemudian pada hari Sabtu sebagaimana yang pernah dilakukan sebelum ini;

8. Semoga negara kita selamat daripada penularan wabak ini.

Tuesday, June 23, 2009

Tolak Perpaduan Kerana Politik?

1. PAS melalui Pakatan Rakyat telah menolak "cadangan mereka sendiri" untuk mewujudkan Kerajaan Perpaduan;

2. PAS yang melontarkan cadangan untuk menubuhkan Kerajaan Perpaduan ini atas nama Islam dan Melayu kecundang kerana pertimbangan politik mengatasi segala-galanya;

3. Penolakan PAS terhadap idea yang ditimbulkan oleh mereka sendiri serta kegagalan mereka mempertahankannya menunjukkan mereka tidak mempunyai kekuatan untuk mempertahankan idealogi, prinsip serta maruah diri mereka dan tunduk kepada desakan PKR dan DAP;

4. Musyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz berkata "UMNO is a deviant group, similar to Ayah Pin. UMNO and communist are the same" [petikan dari akhbar NST - 23 Jun 2009, m.s: 4]. Kenyataan ini nyata terlampau dan mengguris;

5. Menyamakan UMNO dengan komunis adalah kenyataan politik murahan yang sungguh rendah martabatnya. Bagi C-bOk kita boleh berpolitik, namun apabila kita mengeluarkan kenyataan seperti ini menujukkan kita sanggup berbuat apa sahaja untuk kuasa;

6. C-bOk yakin ramai pejuang bangsa yang mempertahankan negara ini juga adalah ahli parti UMNO, PAS dan juga lain-lain. Hanya kerana mereka ahli UMNO, kini mereka disamakan dengan komunis. Ini tidak adil kepada pejuang bangsa kita;

7. Malangnya kenyataan seperti ini lahir dari mulut orang yang sepatutnya kita sanjungi kerana imej agama serta umur tuanya;

8. Sebaliknya, kepentingan politik mengatasi segala-galanya bagi TGNA di depan rakan-rakan dari PKR dan DAP-nya;

9. Sehinggakan idea murni untuk mewujudkan perpaduan [dikalangan Islam/Melayu] diperlecehkan;

10. Unity Government idea by PAS [publicly publicised after the speech by Presiden PAS] is a joke. And the joke is on them!

Monday, June 22, 2009

21 Jun Hari Bapa (Father's Day)

Saban tahun, 21 Jun disambut sebagai Hari Bapa di seluruh dunia. Selalunya 21 Jun berlalu sebagaimana hari-hari biasa sahaja. Tidak ada apa-apa yang istimewanya.

Namun tahun ini ada different sikit. Bangun pagi-pagi aja, isteri C-bOk dan anak-anak sudah siap dengan kad ucapan "Selamat Hari Bapa" dan juga hadiah sebuah mug "Best Dad in the World" (lihat gambar).

Sebelah malam pula dia orang pakat ramai-ramai belanja C-bOk, bapa mertua dan adik-adik ipar (lelaki) makan malam di Holiday Villa Subang Jaya. This is the best "Father's Day". Tahun depan kita orang kena reciprocal dinner untuk isteri-isteri kami pula semasa "Mother's Day". Dia orang dah demand - round table dinner.... (kat mana ya....?)

Tuesday, June 16, 2009

Apa Yang Di Capai Oleh Nizar?


Beliau berjaya membuktikan:

i. Kedegilannya;

ii. Sah sifat derhaka tegarnya;

iii. Tak tahu malu;

iv. Tak tahu adat;

v. Suka mengenepikan peraturan;

vi. Suka angkat tangan (gambar dalam paper dari dahulu sampai sekarang adalah gambar beliau mengangkat tangan);

vi. Terbukti kebiadapan dan keangkuhannya;

vii. Happy go lucky (berteriak sambil tersenyum);

viii. Banyak lagi la.....

Monday, June 01, 2009

Hipokrit Betul....

1. Hipokrit ada macam-macam hipokrit;

2. Namun hipokrit yang paling brutal ialah hipokrit orang politik;

3. Contoh hipokrit paling haprak ialah hipokrit Dr. Lo Lo, Ahli Parlimen Titiwangsa;

4. Pada satu ketika, beliau nampak begitu tegas memperjuangkan hak kaum wanita. Sampai nak bergegar dunia dengan kelantangan beliau menempelak Menteri Wilayah Persekutuan, Dato' Raja Nong Chik kerana menggunakan perkataan "tandas" ketika menjawap pertanyaan Dr. Lo Lo yang menjengkelkan;

5. Bagi Dr. Lo Lo, hak serta kemuliaan wanita tidak wajar dipermainkan. Raja Nong Chik di minta memohon maaf atau surat aduan akan dibuat terus kepada Perdana Menteri (sudah dibuat ke belum?);

6. Namun tak sampai beberapa hari kemudian, kawan baik (pakatan tidur sebantal mimpi lain-lain) beliau, Azmin Ali menyifatkan seorang wanita/ibu/isteri, Puan Aminah Abdullah yang bertanding sebagai calun bebas di Penanti sebagai "minah ronggeng". Masa zaman dulu-dulu (kira-kira lepas merdeka), minah ronggeng ini adalah gelaran kepada gadis-gadis yang digunakan sebagai teman menari joget lambak;

7. Ringkasnya "minah ronggeng" bukanlah satu gelaran untuk orang baik-baik. gelaran itu adalah satu penghinaan kepada seorang wanita/ibu/isteri;

8. C-bOk menunggu-nunggu apa kata Dr. Lo Lo, juara mempertahankan hak wanita;

9. Walaubagaimanapun, Dr. Lo Lo dan blog beliau di sini, kata tak apa....., sebab Kak Min sendiri "menerima" gelaran tersebut;

10. Budak sekolah darjah satu pun tahu "penerimaan" Kak Min terhadap gelaran minah ronggeng tersebut lebih berbentuk memperli balik kepada Azmin tentang adap dan budaya apabila kita bercakap sebagai orang Melayu yang bersopan santun;

11. Episod ini menunjukkan betapa orang politik, walaupun berimejkan Islam serta srikandi sekali pun, bila dah jadi orang politik - kiblat utama adalah kuasa. Matlamat menghalalkan cara.

12. Sungguh hipokrit....