Thursday, November 25, 2004

Perihal Pak Mat Cot

C-bOk sekadar ingin membuka minda perihal dongeng Pak Mat Cot di negera Antah-Brantah yang dibangkitkan oleh Mamak Bendahara yang bertanggungjawab dengan kerja-kerja di negara itu. Konon ceritanya oleh sebab Pak Mat Cotlah banyak kerja-kerja dinegara itu tak "semonggah" (menurut cakap orang Negeri Sembilan). Apa-apa pun pihak yang dituduh yakni Pak Mat Cot menyatakan bahawa Mamak Bendahara "tak tahu cerita sebenar" di sebalik terlantiknya Pak Mat Cot untuk buat kerja.

Kononnya lah..., Pak Mat Cot tu dilantik setelah Bapak Ketua negara mendapati Mamak Bendahara asyik melantik orang dia aja untuk buat kerja-kerja kat Antah Brantah tu. Bila perkara ni berleluasa, Bapak Ketua mendapati masalah untuk melahirkan negara Antah Brantah di bawah Dasar Ekonomi Baru mungkin tak tercapai. Sebab tak nak bagi malu kat Mamak Bendahara, Bapak Ketua pun melantik Pak Mat Cot. Lepas tu susahlah sikit Mamak Bendahara nak cari makan. Mamak Bendahara pun makan hati berulam jantung.

Tak berapa lama kemudian negara Antah Berantah dilanggar garuda. Bukit bukau runtuh bertaburan, jambatan retak dan bangunan terhuyung hayang. Oleh sebab musabab ini, Mamak Bendahara kena marah tak pasal-pasal. Macai-macai negara itu marah yang teramat sangat. "Berhentilah kau wahai Mamak Bendahara, kerana ente lah negara kita dilanggar garuda..." kata macai-macai itu....

Tetapi Mamak Bendahara bijak bistari. Inilah peluang terbaik. Pak Mat Cot mesti dihapuskan. Maka dicanangkanlah bahawa Pak Mat Cotlah punca garuda menyerang negara itu. Heboh satu negara. Pak Mat Cot mestidihapuskan, arang mesti dipalitkan di muka mereka dan kuasa perlu diambil balik daripada Pak Mat Cot seantaro dunia Antah Brantah ini.

Maka nampak buruklah Pak Mat Cot tu. Pak Mat Cot pun tak berani nak cakap banyak. Tapi yang peliknya macai-macai pun diam belaka lepas tu. Bapak Ketua negara Antah Brantah pun nampak diam jugak. Itulah yang berlaku dalam dongeng tergantung ini......

.........
C-bOk pun naik hairan dengan dongeng Antah Brantah ni. Kalau diikutkan kepada hasrat sebenar penubuhan PMC ini adalah untuk menjunjung Dasar Ekonomi Baru negara di mana usaha-usaha untuk melahirkan pemilikan/pegangan ekonomi Bumiputra diterjemahkan melalui perlantikan yang dibuat oleh PMC. Dengan kata lain PMC menjaga kepentingan Bumiputra di negara ini. Kalau khidmat PMC ditamatkan, maka kita akan berbalik kepada keadaan asal sebelum perlantikan PMC ini dibuat. Macai-macai yang bising sebelum ni kenapa diam? Bapak Ketua Negara pun kenapa diam? Berilah pedoman.....No comments: