Monday, February 25, 2008

BN Menang 6 Kerusi Parlimen, Dua Kerusi Negeri Tanpa Bertanding

KUALA LUMPUR, 24 Feb (Bernama) — Barisan Nasional (BN) mendahului parti-parti lain pada Pilihan Raya Umum kali ini apabila memenangi enam daripada 22 kerusi Parlimen dan dua daripada 505 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), tanpa bertanding selepas proses penamaan calon selesai hari ini.

Pembangkang memenangi satu kerusi negeri menerusi calon PAS, Wan Ubaidah Omar bagi kerusi DUN Kijang, Kelantan, tanpa bertanding apabila pencalonan wakil BN, Mustopha Ahmed ditolak kerana beliau muflis.

Pada pilihan raya umum 2004, BN menang 17 kerusi Parlimen dan 11 kerusi DUN tanpa bertanding manakala PAS menang tanpa bertanding kerusi DUN Senggarang di Johor.
Berdasarkan perkembangan ini, Pilihan Raya Umum 8 Mac ini bakal menyaksikan pertanding di 216 kerusi Parlimen dan 502 kerusi DUN.

BN menang di kawasan Parlimen Selangau, Kapit, Kanowit dan Tanjung Manis, kesemuanya di Sarawak, dan Kalabakan di Sabah serta Pengerang di Johor.

Calon-calon berkenaan ialah Joseph Entulu Belaun (Selangau), Alexander Nanta Linggi (Kapit), Aaron Ago Dagang (Kanowit), Norah Tun Rahman (Tanjung Manis), Datuk Seri Abdul Ghafur Salleh (Kalabakan) dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Azalina Othman Said (Pengerang), yang juga menang kerusi itu tanpa bertanding pada 2004.

Pakatan 14 parti itu menang tanpa bertanding di kerusi DUN Bugaya di Sabah (Datuk Ramli Marahaban) dan Sementa di Selangor (Datuk Abdul Rahman Palil).
– BERNAMA

1 comment:

kawaii_desu said...

Salam ziarah :)

Berita baik...
untuk siapa....???